Humor er menneskelig
Skrevet av: Sara Hverven
Humor skaper følelser, følelser skaper minner. Når vi smiler eller ler, frigjøres lykkehormonet dopamin, som i tillegg til å gjøre oss glade, gjør det lettere for oss å lagre informasjon. Om du er morsom husker vi budskapet ditt bedre. Vi er også mer åpne for å ta imot et budskap om vi føler oss underholdt og ikke presset. Det er en grunn til at du ikke møter innkastere utenfor restaurantene i Oslo. Det er en salgstaktikk som fungerer dårlig på oss, vi er skeptiske til påtrengende salgsmetoder. Men de digitale innkasterne ser vi likevel overalt. Kjøp nå, se priser, bestill i dag, sikre deg billetter.
Hvis du mestrer kunsten å være morsom, er det et godt virkemiddel for å bygge sterkere identitet og å differensiere merkevaren din fra konkurrentene. Selv når en humoristisk kampanje inneholder et tydelig salgsbudskap, oppleves den ofte mindre påtrengende enn rasjonell kommunikasjon. Det handler ikke bare om å få folk til å le, men om å vise at merkevaren din er menneskelig og relaterbar. Likevel kommuniserer fortsatt de fleste B2B-merkevarene mer rasjonelt enn emosjonelt.
Humorhatten er ikke for alle. Det krever at du forstår målgruppen din og hvilken type humor som treffer dem. Det trenger ikke være et mål i seg selv å få målgruppen til å le så de gråter, kanskje er det nok at de trekker på smilebåndet, eller sitter igjen med en positiv følelse.
De morsomme merkevarene
Det er mange merkevarer som har knekt humorkoden.
Finn.no har klart å gjøre kjøp og salg av brukte ting til underholdning gjennom å være morsomme over mange år. Fra “Nei, det har vi ikke sett”, til Finn-katten. Humoren er ekte, selvironisk og viser situasjoner vi kan kjenne oss igjen i:
Det er heldigvis ikke alle som kan kjenne seg igjen i problemstillingen til Finn-katten i denne reklamefilmen.
Subtil humor
Widerøe, med «Hele Norge. Hele tiden.”, er et godt eksempel på hvordan subtil humor kan gjøre sterkt inntrykk på oss. Dritsmart – og vi husker den, selv etter 12 år.
Humor som differensieringsmiddel
Kondomeriet kunne gjort som konkurrentene – eller som Troika. Silkesengetøy og forføreri. I stedet har de valgt å gjøre sex gøy:
Ingen liker å se en komiker tryne
For noen år siden var jeg på Latter og så tre kjente norske komikere gjøre stand up. To av dem fikk salen til å le høyt, nesten bare ved å gå på scenen. Timingen satt. De var utilgjorte og jeg trodde på det de sa. Den tredje komikeren tryna. Jo flere vitser hun dro uten å få respons, jo mer desperat ble hun. Forståelig nok. Vi trodde ikke på formidlingen hennes. Det kan godt hende hun gjorde akkurat det samme showet dagen etter til stående applaus, men hun traff ikke oss som satt i salen den kvelden. Her er noen tips for å unngå å tryne:
- Forstå målgruppen din. Hva ler de av? Hvilken type humor treffer dem? En strategi som fungerer for en ung og urban målgruppe, fungerer ikke nødvendigvis like godt for et eldre publikum – og omvendt. Tilbake til start: For hva om ingen ler? Det er ikke så farlig om ikke alle ler, så lenge de du prøver å nå gjør det.
- Vær tro mot merkevaren din. Kommunikasjonen bør være konsistent og føles ekte. Hvis budskapet ditt virker påtatt, kan det virke mot sin hensikt og i verste fall svekke tilliten til merkevaren din.
- Noen former for humor er tryggere enn andre. Selvironi er en retning som ofte fungerer godt. Dette gjør merkevaren din mer menneskelig, samtidig som det bygger sterkere relasjon til kunden din. Kanskje de også kan kjenne seg igjen?
- Det er lurt å teste innholdet ditt før du går for bredt ut. Det gjelder også her. Det som virker morsomt internt i teamet ditt, er kanskje ikke like gøy for omverden. Tester i sosiale medier eller mot fokusgrupper kan gi verdifull innsikt.
Tør å prøve. Altfor mange er redde for å si noe som helst annet enn pris og produkt, og det er kanskje det mest skadelige du kan gjøre.