Evig optimistisk merkevare? Smil til den uskyldige

Anders Berg
ArketyperAlle
Den uskyldige arketypen representerer et ønske om lykke, fred og harmoni. Rett og slett å ha det bra. I Norge har vi noen sterke og ganske tydelige merkevarer som har egenskapene til den uskyldige. Hvordan kan det ha seg at tre av verdens største merkevarer ønsker å posisjonere seg som denne arketypen?

For å fremstå som en uskyldig merkevare, er du nødt til å oppnå stor tillit med enkel, ærlig og positiv kommunikasjon mot markedet ditt. Negative drivere fungerer fryktelig dårlig for de uskyldige merkevarene.

Norske uskyldige merkevarer

Hurtigruten representerer muligheten til å reise rundt landet, se urørt norsk natur i lykkelige omgivelser. Litago kan også være et annet eksempel på den uskyldige, med sitt lune uttrykk og smaker som faller i smak hos de fleste. Det er nok heller ikke tilfeldig at Litago tidligere har brukt mye energi på å jobbe ut nye smaksvarianter sammen med forbrukeren i skjønn harmoni. 

Litago - En uskyldig merkevare
Litago - en stor etablert norsk merkevare som presenterer lykke og glede, både for store og små.

Mange tenker nok på Norge som en uskyldig arketype. Vi har vakker, urørt natur, midnattssol og nordlys, kongefamilie, fredsprisen og stor likhet i et velorganisert samfunn. Men om det er en identitet som gir oss noe stort konkurransefortrinn i forhold til andre land, er ikke like sikkert.

Kan verdens største merkevarer noen ganger være uskyldige?

Noen av de største merkevarene i verden har også egenskaper som er representert i denne arketypen. Men som forbrukere må vi ikke blandet størrelsen på merkevarene og hvordan de ønsker å oppfattes. 

Coca-Cola sier i sitt slagord “åpne lykke”, og bruker store deler av dine distribusjonsflater til å kommunisere samhold og harmoni. Det er nok ikke tilfeldig at Coca-Cola har vært sponsor av, kanskje verdens største idrettsarrangement; VM i fotball, siden 1978. 

Coca-Cola som en uskyldig merkevare
Samhold og lykke har i all tid vært Coca-Cola sitt aller viktigste verdiforslag - Ingenting er som å dele en Coca-Cola med andre.

Google har alle mulige insentiver for at vi som forbrukere skal få den informasjonen vi søker, uten noe tull. For om Googles indekserings-algoritmer ikke fungerer slik de skal, vil ikke vi som brukere av plattformen komme tilbake. Noe som forteller meg at de ikke har et annet valg enn å tilegne seg disse attributtene. I sitt verdiforslag sier Google vi skal ikke være onde, noe som befester dem i akkurat kategorien uskyldig. 

En annen stor, internasjonal merkevare er Volkswagen. Volkswagen med slagordet Das auto – eller bilen på norsk setter premissene for at deres bil er slik en bil burde være. Verken mer eller mindre. Så da Volkswagen i 2015 ble tatt for å manipulere med drivstofforbruket på sine biler, slo det ned i markedet som lyn fra klar himmel. Og noe av grunnen til det, var at vi ikke forventet det av en så uskyldig merkevare. 

For å kunne lykkes som en uskyldig merkevare er positivisme viktig. Den uskyldige ser lyst på livet og ønsker at også kundene deres skal adoptere dette livssynet. Kommunikasjonen skal være positivt drevet og store overskrifter om negativ utvikling i verden fra disse merkevarene blir sjeldent godt mottatt. Så om du ønsker å rette kritikk eller angripe noen for utsagn eller  politisk ståsted, anbefaler jeg å se andre steder enn hos den uskyldige.