Vi kan ta utgangspunkt i at det finnes to tydelige bransjer som ofte plasserer seg selv i denne arketypen. Bilbransjen og leverandører av turutstyr. Men arketypen til bransjen er ikke alltid den samme som arketypen for hver enkelt merkevare.
Bransjen for biler og turutstyr handler om å bruke det du kjøper til å dra nye steder, eller om hva du trenger underveis. Du finner neppe en annonse fra et bilmerke som sier du kan reise tur/retur kontoret med denne bilen.
Norske merkevarer som leverer turutstyr
Om vi tar turen til Lofoten en sommerdag i Juli, finner vi et flust av nordmenn som har reist langt for å traske oppover Svolværgeita, gjerne utstyrt i flott turutstyr – og det er ikke mangel på norske merkevarer som leverer turklær og utstyr. Bergans, Stormberg og Norrøna.
Bergans og Stormberg tar bærekraft på alvor som en uskyldig merkevare skal, gjennom egne konsepter for å reparere gamle klær og hjelpe mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet, inn igjen. Mens Norrøna, som en ekte eventyrer, bruker kommunikasjonen sin til å fremstå som en mer tydeligere eventyrer enn konkurrentene. Premium turklær for de eventyrlystne med mot og besluttsomhet.
Arketypen til bilbransjen - men ikke nødvendigvis til merkevarene
Når vi sier at eventyreren er arketypen til bilbransjen, så handler det om motivasjonen til å dra nye steder, prøve nye ting og kjenne på frihetsfølelsen en biltur kan gi deg. Men vi vet at noen av de aller største merkevarene i bilbransjen ikke legger seg inn under arketypen eventyreren. Vi har tidligere skrevet om Audi som vismann, Volkswagen som den uskyldige, Mercedes, Bentley som herskeren og Volvo som hjelperen.
Når hovedmotivasjonen er å komme seg ut og kjenne på frihetsfølelsen, er det to merkevarer som skinner frem. Jeep med sitt motto – Go anywhere. Do anything og Land Rover. Til tross for Land Rover har kommet opp med et undermerke som handler om luksus, og ikke lenger er opptatt av å kjøre i søle og over trær, ligger det fremdeles et ønske om å fremstå som eksotiske. Godt synlig gjennom mottoet: The power to take you anywhere. Above and beyond.
Vi kan anta at disse, selv om de også har blitt fristet av konkurransebildet og plasserer bilene sine i urbane miljøer, handler om å komme seg ut. Se nye ting, oppdage nye steder og virkelig kjenne på den frihetsfølelsen en bil kan gi deg. Slik vi gjorde i denne reklamefilmen for Kverneland Bil og Jeep Wrangler:
Merkevarene som ikke har fokus på strømlinjeformede prosesser
Eventyreren kan være et godt valg for merkevarer som ikke posisjonerer seg mot massemarkedet, men mot mer spissede målgrupper. Målgrupper hvor kundene vil kunne akseptere at ikke alt er strømlinjeformet, og være villige til å betale litt mer mot større grad av skreddersøm og eksklusivitet.
Vi kan gjerne se at tekniske tjenesteytende bedrifter velger denne merkevaren. Ikke bare kan det være en naturlig differensiator mot resten av bransjen, men det kan også virke befriende å kunne tiltrekke seg en annen målgruppe enn de som normalt sett snakker samme språk som dem.
Vi i God dag, har landet på at vi er denne arketypen. Vi leverer skreddersydde tjenester hvor våre kunder har mulighet til å påvirke utviklingen, gjerne for kunder som er villige til å prøve noe helt nytt. Som vi sa i en av vår kampanjer når var sist du gjorde noe nytt for første gang?
Så er vi egentlig glad i eventyrermerkevarene? Vi setter nok mer pris på det folkelige, strømlinjeformede. Det som er i tråd med måten vi lever på. At vi er glad i å dra på eventyr er det derimot ingen tvil om. Og en merkevare som har mot til å prøve noe nytt setter vi alltid pris på.